Tuesday, October 31, 2006

raya ini tahun

pejam celik dah 8 hari syawal berlalu. sekejap jer kan. esok lusa dah masuk tahun 2007 plak. raya aku tahun ni? hmmm cam biasa jer. bagi aku, hari raya ni yang syoknyer bebudak jer. kalau dah tahap makbapak budak ni takder la sangat meriahnyer.

minggu kedua ramadhan aku dah mula bercuti. semalam baru mula turun keja. best sebenarnya cuti awal-awal ni. ape aku buat cuti awal? huishhhhh giler korang. aku amik upah tebas rumput. mengecat rumah orang. amik upah buat kuih, biskut. jahit baju. kirenya aku memang keje kuat la time nak raya nih. almaklumlah bonus yillek ini tahun. korang tak cayer aku buat semua yang aku taip kat atas tu? huh bagus la korang tak pecaya. sebab memang pun aku tak buat.

dari hari pertama aku bercuti iaitu bersamaan dengan 11 Oktober 2006, keje aku keluar rumah dari kol 9:30 pagi sampai 5:30 petang sepuluh hari berturut-turut. entah aku pun tak tau ape aku buat sepuluh hari berturut keluar tu. tapi cam best jer keluar. masa orang lain keje, cam kiter sorang jer kuar masuk shopping complex pun sunyi jer. tau-tau dah nak berbuka. sesambil lak dengar lagu-lagu raya. cam best jek.

cakap pasal lagu raya nih. banyak mana pun lagu raya baru, lagu raya lama gak yang best. lagu m. nasir, ahmad jais, fazidah joned, arwah p. ramlee, saloma, sudirman, aman shah. pendek kata, semua lagu raya yang lama-lama tu la. kalau ada yang baru pun aku suka yang siti nurhaliza dengan sipah eni tu jer. paling aku menyampah kalau lagu raya yang baru-baru ni dirapkan. takder feeling langsung.

korang suka iklan raya yang mana satu? aku paling suka iklan raya PNB. kelakar jer nengok suami tu pecah-pecah baju jadik hulk dah tu isteri dia gelak mengekek kat tepi pintu. dan iklan Petronas. touching siottt.

tahun ni walaupun mulanya aku bercita-cita nak buat biskut untuk hari raya. nampak gayanya memang tak jadik. dah hari-hari aku kuar sukat jalan. mana nak jadi biskut nyer. tahun lepas jer aku betul-betul jadik wanita sejati sebab first time buat biskut sampai tiga jenis. itu tahun lepas punya crita laa.

best tak best raya aku ini tahun? baju raya aku tak siap. raya pertama kusi rumah aku patah (sekarang dah okay). tapi semua tu takder pa per pun bagi aku. yang pasti, ini tahun aku dapat amik gambar semua adik beradik aku bersama keluarga diorang. kecuali abang aku yang no. 3 tu tak balik tahun ni. memandangkan keluarga aku ni keluarga besar, jadinya tak dapat la nak amik gambar the whole family dari nek atok sampai ke cicit piut dalam satu gambar.

penat aku cuba download gambar-gambar raya itu hari tak dapat-dapat lak. kalo korang rasa cam nak tengok, gi la kat fotopages aku tuh.

3 comments:

Gelembai said...

lepas raya kena jogging laaaa....

acu said...

ishhh... cuti lelama tapi tak buat menda!! bikin panass je.....

oit!! mana RM5K aku????

doff said...

gelembai,
bkn stakat jogging, kene angkat berat segala nih

acu,
eheh 5K dah masukkan dlm swiss bank ko. gi check.