Monday, October 09, 2006

aku adalah orang yang ke 10,000

ini, semalam punya cerita.

petang lebih kurang kol 2 lepas buat ape-ape yang patut kat umah. aku gi la jenjalan. aku masuk satu shopping complex ni. masa aku lepas jer pintu masuk tu, kedengaran bunyi alarm. aku terkejut. lepas tu seorang lelaki menyapa aku. dan bersamanya ada lagi beberapa orang. orang ramai mula berkerumun dekat aku. aku dah panik giler ni. lelaki yang menyapa aku tu pun cakap "cik, cik adalah orang yang ke 10,000 masuk ke kompleks ni, dengan ini, cik telah berjaya membawa wang tunai berjumlah RM50,000. tahniah". aku tengok muka lelaki tu. aku tengok name tag dia. david (bukan nama sebenar). aku tanya balik "oh ye? hmm ye laa. ni prank eh?". dia senyum "tak. ni betul-betu. bukan main-main. cik sila ikut saya ke pejabat. kita nak ambil detail pasal cik". masa tu orang ramai dah tepuk-tepuk tangan. dah tu ada kamera yang ambik gambar. dalam hati aku cakap, eh iye ker? ker aku kene main ni? nak buat ape ni? kalau diorang mainkan aku, aku saman semua-semua ni.

aku ikut la jugak david tu pegi kat pejabat diorang bersama beberapa orang pegawai yang keje kat situ jugak kot. ada dua orang photographer pun ikut sekali. masa kat dalam pejabat tu, diorang pun mintak particulars aku. dan diorang bagitau kat aku ape yang terjadi. lepas tu aku diperkenalkan dengan MD kat situ. bila dah soheh yang tu bukan main-main, aku pun teruja semacam. giler ko. 50K beb.

keluar dari bilik MD tu, datang la sorang amoi ni yang memperkenalkan diri dia reporter dari suratkhabar B***** P***. dia interview aku. tanya apa perasaan aku. apa aku nak buat dengan 50K tu. dah tu siap amik gambar lagi. mesti huduh je gambar ako dengan muka terkejut + kontrol cun. dah dekat dua jam aku kat pejabat tu, diorang pun lepaskan aku. 50K tu aku akan dapat dalam masa 3 hari.

masa keluar tu, aku senyum-senyum. masih tak percaya. dan teruja siottt. beberapa orang kat shopping complex tu asyik cakap tahniah kat aku. tanya ye ker aku dapat 50k. aku senyum sambil angguk. dah tu mencecer jer aku menuju ke tempat letak kereta. aku nak balik. aku nak call kengkawan aku nak bagitau citer ni. aku nak bagitau kakak aku. mak aku. masa tengah memandu nak balik tu, aku tukar fikiran. aku tanak bagitau sesapa. besok biar diorang terkejut baca paper. hah riuh la pejabat aku esok. sambil-sambil tu fikir nak buat ape dengan duit tu. 10k aku simpan. another 10k simpan dalam akaun mak aku. lebih 30k tu ingat nak anta mak aku dgn kakak aku gi umrah kot. ha dah tu wat kenduri sket. benda pertama yang aku nak beli dengan duit tu nanti, kusi urut osim. yesss. lain-lain tu aku tanak fikir lagi. mungkin gi bercuti-cuti malaysia ker. yeehaaaa bestnyerr.

sampai rumah. aku carik mak aku. takder. dalam bilik dia kat atas kot. ahh tak per. masa berbuka nanti aku bagitau. sementara tunggu masa berbuka ni, nak baring la kejap. aku baring atas kusi depan tv. sambil senyum-senyum sorang diri.

hmmm alangkah best kalau betul-betul terjadi kan?

6 comments:

acu said...

oit (sambil luku pala si poyo nih)!!!!!!!

cingkuk mangkuk hayun!!

aku baru berangan nak call mintak barang Rm5 ribu!!! nak wat duit raya!!!

doff said...

eehehehehe muahahahhahaha *gelak golek-golek erkkkk

fatgirlslim said...

kalo lah betul ko dpt duit tuh,,bleh kita shopping sakan..mng,handbag coach,,,weii aku ngidam betul nak coach,,dpt wallet simpan duit syiling pun jadik lah,,asalkan ori...ehheheh

doff said...

kehkehkeh IF ONLY girl..if only..

wehh ko sound2 la kat dale ko tang wallet simpan syilling coach tuh..

fatgirlslim said...

harammmmm,,,dia ckp kalo aku nk sgt coach nanti dia p beli kat p.s butik...

doff said...

ekekekek jawapan standard dari lelaki la tu